Vertrouwenscontactpersoon

Hockeyclub Barendrecht streeft ernaar een veilige club te zijn, waar iedereen met plezier bezig is met zijn of haar sport, namelijk hockeyen. Helaas komt het wel eens voor dat een sporter, trainer, begeleider of vrijwilliger in een situatie komt die als intimiderend kan worden ervaren. Om zo goed mogelijk ervoor te zorgen dat dit zo min mogelijk gebeurt, en in de toekomst voorkomen kan worden zijn binnen HCB Maartje van Wagtendonk en Nynke Trijsburg aangesteld als vertrouwenscontactpersoon. De vertrouwenscontactpersonen helpen het bestuur bij het verstrekken van een veilige sportomgeving en is voor iedereen op de club het eerste aanspreekpunt in het onverhoopte geval dat zich een dergelijk ongewenst incident voordoet.

Wie is Maartje?

Maartje is sinds lange tijd verbonden aan de club, in het verleden als speelster maar ook als trainer en commissielid. Sinds 2015 is zij vertrouwenscontactpersoon van HC Barendrecht. In het dagelijks leven is zij werkzaam als gedragswetenschapper bij de Stichting Jeugdteams Zuid-Holland Zuid.

Wie is Nienke?

Nienke is al een aantal jaar met de club verbonden als ouder van jeugdleden, coach en teammanager. Sinds 2021 is zij vertrouwenscontactpersoon van HC Barendrecht. In het dagelijks leven is zij vertrouwensarts en gynaecoloog.

Waarmee kun je terecht bij het vertrouwenscontactpersoon?

Mocht er iets gebeuren binnen de club waar jij je niet lekker bij voelt en je wilt er graag over praten, kun je Maartje en Nynke mailen of aanspreken op de club. Zij zullen dan luisteren en bespreken welke mogelijkheden er zijn om je door te verwijzen. Misschien is het al een opluchting voor jezelf wanneer je vertelt wat er gebeurd is of waar je je zorgen over maakt, maar het kan ook zijn dat er andere mogelijkheden besproken moeten worden en dat zij je door zal verwijzen naar de juiste persoon voor hulp, dit kan ook buiten de club zijn.

Voorbeelden van situaties gaan bijvoorbeeld over;

  • pesten en gepest worden;
  • het gevoel hebben dat je er door je huidskleur, geloof, afkomst of seksuele voorkeur niet bij hoort.
  • grensoverschrijdend gedrag: de manier waarop je benaderd en/of aangeraakt wordt door een teamlid, trainer of coach ervaar je als onprettig.
  • een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag: je denkt dat iemand in jouw directe omgeving hier mee te maken heeft.
  • je maakt je zorgen over de wijze waarop er met je kind wordt omgegaan binnen de vereniging/het team.
  • iemand heeft je direct of indirect beticht van ontoelaatbaar gedrag.

Vertrouwelijkheid

Omdat het bestuur op de hoogte moet zijn van wat er binnen de vereniging gebeurt, wordt er van dit gesprek een verslag voor het bestuur gemaakt. Indien gewenst kan dit zonder naamsvermelding. Behalve als de veiligheid van meer mensen in gevaar komt, dan zal naamsbekendheid in vertrouwen naar het bestuur gegeven moeten worden. Dit gebeurt altijd in overleg op welke manier en op welk moment dit zal gebeuren. De vertrouwenscontactpersonen hebben de mogelijkheid om ondersteuning te vragen aan een vertrouwenspersoon van de NOC*NSF, welke onafhankelijk zijn.

Maartje en Nynke zijn te bereiken via [email protected]