Jongste Jeugd

Bij HC Barendrecht hockeyen circa 400 kinderen in de leeftijd van 4 t/m 9 jaar. Jongste Jeugdhockey moet gezien worden als een speel- en leerperiode. De kinderen leren in een sociaal veilige omgeving de basisbeginselen van het hockeyspel en ervaren wat het is om in een team te spelen. Het is de opbouw naar elftalhockey. In deze leeftijdscategorie staat sportpleizer op de allereerste plaats. Winnen of verliezen is hierbij van ondergeschikt belang.

Funkey

Voor 4 & 5 jarigen

Voor de allerkleinsten bieden we Funkey hockey. Hierbij staan spel en bewegen centraal, aangepast aan het ontwikkelingsniveau van deze leeftijdsgroep. Het doel is om de kinderen op een leuke manier kennis te laten maken met hockey. De kinderen worden niet ingedeeld in een team, maar volgen in vaste groepjes een training met verschillende oefeningen met aangepast hockeymateriaal. De Funkeytrainingen zijn elke woensdagmiddag van 17.00 tot 18.00 uur. Van december tot maart wordt er niet getraind (winterstop).

De Benjamins

De Benjamins trainen één keer per week, op woensdagmiddag. Tijdens deze training staat het spelenderwijs leren hockeyen centraal. Belangrijk hierbij is het veilig leren omgaan met stick en bal. De kinderen worden verdeeld in groepjes die een aantal oefeningen met elkaar doen onder leiding van een jeugdlid of een ouder. Deze kinderen spelen in het voorjaar een onderlinge "Landen-competititie".  De teams bestaan uit 3 a 4 kinderen, jongens en meisjes door elkaar. De Benjamins trainen 1x per week op woensdag van 17.00 - 18.00 uur

Benjamins zijn op 1 oktober van het lopende seizoen 6 jaar oud.

O8 - onder 8-

Een O8-team bestaat uit 8 jongens of meisjes. Er wordt één keer per week op woensdagmiddag getraind. Op zaterdag worden wedstrijden 3 tegen 3 gespeeld in competitieverband. Als een O8-team bestaat uit beginners dan zullen zij eerst een aantal weken alleen maar trainen. Bij de start van een nieuw competitieblok (na ongeveer 6 weken) zullen zij ook competitie gaan spelen op de zaterdag.  Een team bestaat uit 8 kinderen die in wisselende samenstelling wedstrijdjes 3 tegen 3 spelen en 2 wisselspelers. Er worden 2 wedstrijden tegelijkertijd gespeeld. Na de rust wordt gewisseld van tegenstander en wordt nogmaals 15 minuten gespeeld.

De O8 teams trainen 1x per week op woensdag van 17.00 - 18.00 uur

Spelers in de O8 zijn op 1 oktober van het lopende seizoen 7 jaar oud.

O9 - onder 9-

Een O9 team bestaat uit 8 jongens of meisjes. Er wordt 2 keer per week getraind op woensdag- en vrijdagmiddag. In de trainingen en wedstrijden staan de techniek en het leren samenspelen centraal. Op zaterdag worden wedstrijden 6 tegen 6 met keeper gespeeld in competitieverband. Als een O9 bestaat uit beginners dan zullen zij eerst een aantal weken alleen maar trainen. Bij de start van een nieuw competitieblok (na ongeveer 6 weken) gaan zij ook competitie spelen op zaterdag. Een 6-tal wedstrijd duurt twee keer 25 minuten en wordt gespeeld op een kwart veld. Er zijn 5 veldspelers en een aangeklede keeper. Alle spelers zijn roulerend aan de beurt om te keepen. Voorafgaand aan de keepersbeurt krijgt het kind een keeperstraining. De O9 teams trainen 2x per week, op woensdag en vrijdag. De tijd varieert per team.

Spelers in de O9 zijn op 1 oktober van het lopende seizoen 8 jaar oud.

O10 -onder 10-

Een O10 team bestaat uit 8 tot 10 spelers. De wedstrijd worden gespeeld op een half veld 8 tegen 8, 7 veldspelers en een keeper. Een wedstrijd duurt 2 x 30 minuten.

In de trainingen en wedstrijden staan naast de techniek en het samenspelen ook de taakverdeling centraal. De samenwerking tussen aanvallers en verdedigers wordt steeds belangrijker, omdat het speelveld groter is. De spelers leren per positie wat hun taak is in het team. De O10 teams trainen 2x per week, op woensdag en vrijdag. De tijd varieert per team.

Spelers in de O10 zijn op 1 oktober van het lopende seizoen 9 jaar oud.

Training en keeperstraining

De trainingen voor alle Jongste Jeugdleden vinden plaats op woensdagmiddag en -avond tussen 17.00 en 19.00 uur. De training duurt een uur. De trainingen worden gegeven door HCB jeugdleden onder begeleiding van ervaren hoofdtrainers.

Spelers die de keepersbeurt hebben, krijgen op vrijdag een keeperstraining.

Coachen en spelleiding

De begeleiding van een Jongste Jeugdteam bestaat uit een of twee coaches en een teammanager. Deze worden gezocht onder de ouders van de kinderen. Uitgebreide hockeykennis is bij de jongste kinderen nog niet noodzakelijk. Wel is het prettig wanneer minimaal een van de twee coaches hockeyervaring, affiniteit met het hockeyspelletje of de intentie heeft zich er in te verdiepen.

De wedstrijden worden begeleid door één of twee spelleiders. Dit zijn ouders van het team.  De spelleider is iemand die in staat is beide partijen op een plezierige, veilige en leerzame manier samen te laten spelen. Prestatie is daarbij van ondergeschikt belang.